4 Mayıs 2010 Salı

Ücretsiz Online Bilgi Okuryazarlığı Eğitimi


Ücretsiz Online Bilgi Okuryazarlığı eğitimi alabileceğiniz muhteşem kaynağın tanıtımını aynen aktarıyorum...
EKA


Hacettepe Üniversitesi Bilgi Okuryazarlığı (HÜBO) Programı


Giriş


Hacettepe Üniversitesi Bilgi Okuryazarlığı (HÜBO) programına hoş geldiniz.

Bu bölümde programla ilgili genel bilgilere yer verilmekte ve programın kullanımıyla ilgili yönlendirmeler yapılmaktadır. Programı etkin bir şekilde kullanabilmeniz için bu bölümü dikkatle okumanızı öneriyoruz.

Bu bölümde aşağıda listelenen konular hakkında bilgi bulabilirsiniz:

Bilgi okuryazarlığı nedir ve niçin önemlidir?
Programın amacı
Hedef kitle
Programın içeriği
Programın kullanımı
Telif ve kullanım hakları
Hazırlayanlar
Görüşleriniz ve Önerileriniz
İletişim

Bilgi Okuryazarlığı Nedir ve Niçin Önemlidir?

Bilgi okuryazarlığı; bilgi gereksinimini tanımlama, gereksinim duyulan bilgiyi bulma, değerlendirme, etkin şekilde kullanma ve iletme becerisidir. Bilgi okuryazarlığı becerileri, çağımızda kaçınılmaz hale gelen yaşam boyu öğrenmenin ön koşuludur ve gerek eğitimde gerekse araştırmada niteliği arttırır.

Programın Amacı

Programın amacı, sizlerin bilgi okuryazarlığı becerilerini geliştirmektir. Bu beceriler, kütüphanede, veri tabanlarında ve Web’de bilgi ararken daha isabetli sonuçlara daha kısa sürede erişmenize yardımcı olacaktır.

Hedef Kitle

Program, lisans öğrencileri için geliştirilmiştir, ancak daha önce bilgi okuryazarlığı eğitimi almamış ve bu konuda bilgi ihtiyacı duyan herkes tarafından kullanılabilir.

Programın İçeriği

Program, altı bölümden oluşmaktadır:

• Bilgi kaynakları ve kütüphanelerin genel özellikleri
• Konu seçimi ve bilgi arama teknikleri
• Hacettepe Üniversitesi kütüphaneleri kataloğunun kullanımı
• Veri tabanları ve veri tabanlarının kullanımı
• Web’de bilgi arama ve Web kaynaklarının değerlendirilmesi
• Bilgi kaynaklarının kullanımıyla ilgili yasal ve etik konular

Her bölümün başında, bölümü bitirdiğinizde elde edeceğiniz kazanımlara yer verilmiştir. İçerik, olanaklar ölçüsünde örneklerle desteklenmiştir. İçerikte geçen, ancak açıklanmasında fayda görülen kavramlar için metnin akışı içinde söz konusu kavrama olası en yakın yerde kısa açıklamalar sunulmuştur. Her bölümün sonunda 10 sorudan oluşan çoktan seçmeli bir test yer almaktadır. Cevap anahtarı testin sonunda verilmiştir.

Programın Kullanımı

Program içeriği, kendi hızınıza göre ilerleyebilmenize olanak sağlayacak biçimde düzenlenmiştir. Bölümler birbirleriyle ilişkili ve aşamalı bilgi içerdiklerinden bir bölümü tamamlamadan bir sonrakine geçmemeniz önerilir. Programı tek oturumda ya da isteğe bağlı olarak farklı zamanlarda birden fazla oturumda tamamlayabilirsiniz. Bölümleri istediğiniz kadar tekrarlayabilirsiniz.

Telif ve Kullanım Hakları

Hacettepe Üniversitesi Bilgi Okuryazarlığı (HÜBO) Programının telif hakkı Hacettepe Üniversitesi’ne aittir. Programın geliştirilmesinde açık yayın lisansı (open publication licence) altındaki SearchPath bilgi okuryazarlığı programından yararlanılmıştır. Kullanılan grafiklerin ve resimlerin büyük bir bölümü Microsoft Office Clip Art koleksiyonundan, bir kısmı Searchpath’den alınmış, bir kısmı ise proje ekibi tarafından oluşturulmuştur.

Hacettepe Üniversitesi Bilgi Okuryazarlığı Programı, Creative Commons lisansı altındadır. Kaynak göstermek ve Hacettepe Üniversitesi’nden izin almak koşuluyla, olduğu gibi ya da uyarlanarak kullanılabilir. Ticari amaçlı kullanımına izin verilmez. HÜBO temel alınarak hazırlanmış her türlü ürünün aynı şartlar altında kullanıma sunulması beklenmektedir.

Hacettepe Üniversitesi logosu ile HÜBO logosu Creative Commons lisansı kapsamı dışındadır. Başkaları tarafından kullanılmasına izin verilmez.

Hazırlayanlar

Program, Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü tarafından Eğitim Fakültesi’nin katkılarıyla geliştirilmiştir. Programın hazırlanmasında bir çok kişinin emeği geçmiştir:

İçerik Geliştirme
S. Serap Kurbanoğlu, Hacettepe Üniversitesi – BBY
Umut Al, Hacettepe Üniversitesi – BBY
Yurdagül Ünal, Hacettepe Üniversitesi - BBY

Sistem Tasarımı
R. Orçun Madran, Başkent Üniversitesi – BÖTE

Materyal Tasarımı
Selay Arkun, Hacettepe Üniversitesi – BÖTE
Turgay Baş, Hacettepe Üniversitesi – BÖTE

Türkçe Kontrol
Ayşegül Celepoğlu

Logo Tasarımı
N. Erol Olcay





Görüşleriniz ve Önerileriniz

Görüşlerinizi ve önerilerinizi bizimle paylaşarak programın gelişmesine katkıda bulunabilirsiniz. Bunun için programı tamamladıktan sonra Görüşler ve Öneriler Formunu doldurmanız yeterli olacaktır. Formu doldurmak yaklaşık 10 dakikanızı alacaktır.


İletişim

Programla ilgili her türlü iletişim için hubo@hacettepe.edu.tr adresine yazabilirsiniz.

Alıntı: http://hubo.hacettepe.edu.tr/docs/hubo_gorme_engelli.doc


Programı başlatmak için: http://hubo.hacettepe.edu.tr/

LIBWEB: Web'deki kütüphaneler

LIBWEB: Dünyadaki kütüphaneleri türlerine göre listeleyen uluslarası online rehber.

Rehberde bugüne kadar akademik, halk, ulusal, özel, okul vb. kütüphane türleri olmak üzere 146 ülkeden 8000 sayfa listelenmiş. Siz de kütüphanenizin uluslararası arenada yer almasını isterseniz kütüphanenizin bilgilerini bu listeye kaydedebilirsiniz...

Kütüphanenizi bu rehbere kaydetmek için: http://lists.webjunction.org/libweb/submission.html

LibWeb'de arama yapmak için: http://lists.webjunction.org/libweb/