Kütüphane hizmeti çoğunlukla ücretsiz verilen bir hizmettir. Ancak bir kütüphanenin iyi bir hizmet verebilmesi için olmazsa olmaz bilgi kaynaklarından olan kitapların her zaman bir bedeli vardır. Zira her kitap yazarı tarafından binbir emekle meydana getirilmektedir.
Örneğin bir okul kütüphanesini ele alalım. Okul kütüphaneleri yönetmeliğine göre o okula kütüphaneci atanabilmesi için ulaşılması gereken kitap sayısı 3001'dir. Bir kitabı ortalama 5 liradan hesaplarsak 15.000 lira ediyor. Bir devlet okulu için çok iyi bir para bu! Hal böyle olunca "kitap bağışı" seferberliği kaçınılmaz oluyor. Her zaman her yerde kitap bağışı bekleyen bir okula rastlayabilirsiniz. Yurt dışında da durum farklı değil, orada da kitap bağışları sıkça uygulanan bir yöntem. Aşağıda linkini vereceğim blogdan esinlenerek attım bu başlığı... Bloğunda sosyal medyadan faydalanarak yürüttüğü kitap bağış yöntemi deneyiminden bahsetmiş yazar.
Amazon'da oluşturdukları istek listesi üzerinden seçtikleri kitabın bağışçılar tarafından ekstra indirim karşılığında kendi adreslerine yönlendirilmesini sağlıyorlar. Böylelikle hem ihtiyaçları olan kitapları edinmiş hem de kitap bağışçıları için büyük problem olan depo ve nakliyat derdinden kurtulmuş oluyorlar. Süper fikir!
Benzerini daha önce öğrencilerini kurtarmak için sobayı kucaklayıp dışarı çıkarmaya çalışırken can veren iki kadın öğretmenin anısına açılan AYSUN KARALAR - BURÇİN UYSAL KÜTÜPHANESİ'nde görmüştüm: http://www.alternatifhayatdersleri.com/kutuphane.htm
o zaman da bu yöntemi çok beğenmiştim...
blog linki: http://www.consuminglouisville.com/2009/05/libraries-are-free-but-books-a.php
7 Mayıs 2009 Perşembe
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder