28 Nisan 2010 Çarşamba

iPad gPad wePad: tabletim tabletin tabletleri…



Tablet PC bazı modelleri dokunmatik ekran olarak tamamen dizüstü bilgisayarların fonksiyonunu kapsar. Tablet PC kelimesi 2001 yılında Microsoft tarafından piyasaya sürülen pen-enabled computer isimli ürünle popüler oldu.

Günümüzde tablet PC rekabeti artarak devam ediyor…

Apple firması iPad isimli tablet PC’yi 27 Ocak 2010`da, San Francisco`daki Yerba Buena Center`da Apple`ın basın konferansı esnasında ilan etti. 9.7 inc(25 cm.)’lik dokunmatik ekrana sahip iPad dev bir iPhone’u andırıyor ve internet kullanmaya, çizim yapmaya, oyun oynamaya, gazete, dergi ve kitap okumaya olanak sağlıyor. iPad’in gPad(Google) ve wePad(Neofonie) gibi rakiplerine karşı en önemli avantajı 150.000 uygulamaya sahip olması

iPad ile e-Kitap okumak?!

Apple CEO’su Steve Jobs iPad'in ilk planda iBook Store'da ve dijital bookstore'larda satılacağını duyurdu. iBook Store'da ePub formatı kullanılacak. Kitaplar istenirse iki sayfa olarak yatay ya da tek sayfa dikey olarak okunabilecek. Sayfa geçişleri aynı kitap sayfası çevirir gibi efektli olacak. Kitapların fontları ve yazı boyutları da değiştirilebilecek.

Apple kitaplar için Penguin, MacMillan, Simon & Schuster, Harper Collins ve Hachette ile işbirliğine gittiğini duyurdu. iPad'deki e-kitaplar ağaçtan yapılmış bir kitaplık görüntüsün içinde raflarda dizili kitaplar gibi duruyor. Okumak istediğinize elinizle dokunup o kitabı açabiliyorsunuz.

Bu kitapların hepsi İngilizce… Peki Türkçe kitaplar? İdefix Türkçe e-kitap satışına başladı. Şu anda içinde Can yayınlarının da bulunduğu satın alabileceğiniz 86 e-kitap var. Tabi bu kitapları okuyabilmek için de bir “reader” aletine ihtiyacınız olacak. 500 TL’den başlayan fiyatlarla okuyucu bir alet alabilirsiniz. Ancak hemen aklıma gelen bir soru: acaba bu aletlerle okuyabildiğimiz e-kitapları yukarda sözünü ettiğimiz tablet pc’lerle de okumak mümkün mü? Entegrasyon açısından bu çok önemli… Daha da önemli bir soru: Türk insanı e-kitap okumaya hazır mı?
Kütüphaneleri Seviyorum Girişimi’nin web sitesinde açtığımız “Hangi formatta kitap okumayı tercih edersiniz?” isimli anket e göre; ankete katılan 466 kişiden sadece 23’ü e-kitabı tercih etmiş. Bu durumda katılanların % 95’i basılı kitabı tercih ettiğini belirtmiş. İlk bakışta basılı kitapların zaferi gibi görünse de aslında kütüphaneleri seven ve basılı kitaplarla özdeşleştiren bir girişim olduğumuz düşünüldüğünde bugün için %5 e-kitap tercihi, çok yakın gelecekte bu tercihin daha fazla artabileceği anlamını taşımaktadır. Özellikle teknoloji tutkunu yeni nesil kütüphane kullanıcıları için kütüphanelerin e-kitap hizmeti vermesi kaçınılmazdır ve çok gereklidir. Üstelik şu anda mekan olarak yeterli ve yaygın kütüphane hizmeti alınamayan ülkemizde elektronik kütüphane hizmetleri verilebilmesi reform niteliğinde bir fırsattır. Burada hem kütüphaneler hem de kullanıcılar açısından önemli olan nokta e-kitap ve basılı kitabı birbirine rakip olarak görmemektir. Kitabın formatının seçimi kişisel bir tercih meselesidir. Dileyen kitabını dilediği formatta okuma özgürlüğüne ve imkanına “yasal yollarla” sahip olabilmelidir. Bir çok kitabın, hatta çok ciltli ansiklopedilerin bile “korsan” olarak elektronik ortama aktarılıp kullanıldığı bilinen üzücü bir gerçekliktir.

Yazarların, yayıncıların telif haklarının korunduğu ve ücretlerinin ödendiği çeşitli anlaşmalarla elektronik ortamdaki kitaplar artırılmalıdır. Hatta tek tek kitap satışından ziyade elektronik veritabanı şeklinde ve kütüphanelerin abone olarak kullanıcılarına sunacağı bir hizmet türü olarak tasarlanmalıdır. Böylece kitaplar herhangi bir “reader” aletine de gerek duyulmaksızın internet üzerinden rahatça okunabilir.


Kaynaklar:
http://en.wikipedia.org/wiki/Tablet_PC
http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0Pad
http://www.cnnturk.com/2010/bilim.teknoloji/teknoloji/01/27/applein.yeni.bombasinin.adi.ipad/561150.0/index.html
http://www.cnnturk.com/2010/bilim.teknoloji/teknoloji/02/03/ipade.karsilik.gpad/562161.0/index.html
http://www.iha.com.tr/haber/detay.aspx?nid=116928&cid=13
http://www.cnnturk.com/2010/bilim.teknoloji/teknoloji/04/15/turkiye.e.kitap.okur.mu/572247.0/index.html
http://kutuphaneleriseviyorum.org/?q=node/92

Hiç yorum yok: